RC Cars Explained

Zender & Ontvanger

Geschreven door

Om je auto te besturen heb je een zender met de bijbehorende ontvanger nodig. Er is heel veel keus in verschillende typen en frequenties. In dit stuk worden de verschillen en voor en nadelen van ieder type omschreven.

2.4Ghz

De 2.4Ghz frequentie is de meest moderne van de huidig verkrijgbare frequenties. Zenders op deze frequentie zijn verkrijgbaar in alle soorten en maten. Van zeer simpele en goedkope basiszenders tot de meest geavanceerde, dure en complexe computerzenders. Met de komst van de eenvoudige en goedkope 2.4Ghz zenders is er voor beginners eigenlijk geen reden meer om te kiezen voor een van de andere mogelijke frequenties.

40Mhz en 27Mhz

40Mhz en 27Mhz zijn beiden langzaam aan het verdwijnen door de komst van de 2.4Ghz zenders. Beide varianten werken met frequentiekristallen voor het bepalen van het kanaal waarop gezonden wordt en beiden zijn redelijk gevoelig voor storingen. Wanneer 2 mensen met hetzelfde kanaal gaan rijden zorgt dit voor storingen die kunnen leiden tot veel schade doordat modellen onbestuurbaar worden en op hol slaan.

Binnen de 40Mhz FM bestaan ook zenders die geen kristallen nodig hebben. Dit zijn de synthesizer zenders. Bij ERCE zijn er nog een klein aantal mensen die met zulke zenders rijden. Het voordeel is dat er geen kristal gewisseld hoeft te worden wanneer het kanaal gewisseld moet worden.

Net als bij 2.4Ghz zijn 27Mhz en 40Mhz zenders verkrijgbaar van hele simpele modellen tot zeer geavanceerde modellen. Hierbij moet echter gezegd worden dat dit steeds minder wordt. De meeste fabrikanten zijn namelijk al geheel overgestapt op 2.4Ghz en voor geavanceerde 27Mhz of 40Mhz zenders zal veelal in de tweedehands markt gezocht moeten worden.

Sticks vs. stuurwiel

Naast de verschillende frequenties zijn er ook verschillende vormen zenders. Deze vormen zijn 2 categoriën te splitsen:

  • Stick
  • Stuurwiel/pistolgrip

Geen van beide varianten is beter dan de ander, maar voor veel mensen voelt een stuurwielzender voor het besturen van een auto natuurlijker dan een stick zender, maar het komt uiteindelijk neer op persoonlijke voorkeur en wat men gewend is te gebruiken. Specifiek voor auto's is er wel meer keus in stuurwielzenders dan stickzenders. 

Programmeerbaar vs. niet programmeerbaar

Bij RTR automodellen worden veelal niet programmeerbare zenders meegeleverd. Enkele instellingen kunnen dan geregeld worden met draaiknopjes op de zender. Denk hierbij aan servo uitslagen en trims. De servo uitslagen bepalen hoe ver de een servo mag kunnen draaien, bijvoorbeeld om te sturen. De trims zorgen ervoor dat servo's netjes gecentreerd worden in de neutraalstand van de servo. Hiermee kun je dus beïnvloeden waar het middelpunt zit van de sturing, zodat de auto netjes rechtdoor rijdt wanneer jij dat wilt,

Bij een programmeerbare zender gebeurt dit veelal niet met draaiknopjes, maar met instellingen die via de verschillende menu's te benaderen zijn. Voor de trims zitten op de meeste zenders aparte knopjes die buiten de menu's om bediend kunnen worden, zodat je niet voor ieder kleinigheidje door de menu's hoeft te worstelen. Naast de trims en uitslagen kun je vaak echter nog veel meer instellen op deze zenders, zoals ABS mogelijkheden, subtrims (voor nog fijnere afstellingen van de trims), gascurve en in het geval van enkele van de nieuwste modellen zelfs telemetrie waarmee op vanaf de zender de temperatuur van de motor, de spanning van de accu en de snelheid in de gaten gehouden kan worden. 

Afhaneklijk van wat je wil zul je een zender moeten kiezen. Ben je van plan om met een enkel model en enkel recreatief te gaan rijden dan volstaat een eenvoudige goedkope zender en is het meestal niet nodig om veel geld uit te geven aan een geavanceerd programmeerbaar model. Wil je echter met meerdere auto's gaan rijden dan biedt een programmeerbare zender vele voordelen. Het belangrijkste daarbij is dat je niet iedere keer de zender hoeft aan te passen aan het model waarmee je wil gaan rijden en je hoeft ook niet meerdere zenders mee te nemen om dat aanpassen te voorkomen. Ook binnen de programmeerbare zenders heb je heel veel keus in verschillende prijsklassen, dus heel duur hoeft het zelfs dan niet te worden.

Wil je echter serieus gaan racen dan is een geavanceerde wel aan te bevelen, vanwege de vele instelmogelijkheden en eventueel de telemetrie. 

Lees 31409 keer Laatst aangepast op donderdag, 27 september 2012 14:05
Jens Waschk

Sinds 2008 bezig met de RC hobby. Begonnen met een eenvoudige off-road buggy van Tamiya, maar intussen in het bezit van 9 zeer uiteenlopende modellen.

Modellen:
Tamiya: M-05Pro, DT-02, TA-05, TA-06, Super Clod Buster, F103GT, F103LM, FF-01
HPI: Blitz

Meer in deze categorie: « Accu's Banden & Wielen »
U bevindt zich hier: Home Uitleg over RC Auto's & Onderdelen Zender & Ontvanger (4)