RC Cars Explained

Servo's

Geschreven door

In moderne electro RC auto's wordt een servo enkel nog maar gebruikt om te sturen. In oudere RC auto's kunnen echter nog mechanische snelheidsregelaars zitten die ook bediend worden door een servo. De juist servo keuze is heel belangrijk, omdat dit de stuureigenschappen van de auto heel erg beïnvloed.

Koppel vs. snelheid

Servo's zijn er in vele prijs- en kwaliteitsklassen, maar duurder is niet altijd beter. Zaken waar je op moet letten zijn de koppel van de servo en de snelheid. Meestal geldt hoe meer koppel de servo heeft, hoe trager hij wordt. Voor racen is een snellere servo meestal beter. De koppel wordt veelal uitgedrukt in kg-cm. Hoe meer dit is, hoe zwaarder het voertuig kan zijn wat de servo moet sturen. Ook grotere wielen vereisen een sterkere servo dan kleine wielen. In de on-road wereld is een snelle servo echter belangrijker dan een hele sterke. In een monstertruck of andersoortige off-road auto zul je echter een sterkere servo willen hebben, omdat je anders niet goed kunt sturen en je servo ook heel snel stuk zal gaan. Als je echter kiest voor een hele sterke servo in een on-road auto dan kan je stuuractie echter zo traag worden dat je snel achtereenvolgende bochten niet goed kunt nemen.

Hier is het dus de kunst om een goede middenweg te vinden tussen koppel, snelheid en prijs. Extreem snelle servo's zijn vaak duurder dan de iets langzamere en hetzelfde geldt voor servo's met extreem veel koppel tenopzichte van de zwakkere. Er zijn ook (veelal hele dure) servo's die zowel een zeer hoge snelheid hebben als een zeer hoge koppel.

Plastic vs. metalen tandwielen

Er zijn servo's die intern plastic tandwielen hebben en servo's die intern metalen tandwielen hebben. Plastic tandwielen zijn goedkoper, maar minder duurzaam. Metalen tandwielen zijn duurzamer, maar zwaarder. Gewicht speelt altijd een rol wanneer je wil gaan racen, maar het is aan jezelf of je vindt dat dit opweegt tegen de duurzaamheid van de servo's of niet. Een servo met plastic tandwielen zal eerder stuk gaan wanneer er gebotst wordt op de baan of in crashes dan een servo met metalen tandwielen. Servo's met metalen tandwielen zijn wel vaak iets duurder dan de servo's met plastic tandwielen.

Dubbel vs. enkel gelagerd

Op veel webshops zal vaak bij servo's staan of ze enkel of dubbel gelagerd zijn. Voor de prestatie zal dit niet veel uitmaken, maar net als met metalen tandwielen zorgen de dubbel lagers voor een langere levensduur van de servo, omdat de slijtage wordt verdeeld over 2 lagers in plaats een enkele. Afhankelijk van de bouw van de servo kan een dubbel gelagerde servo ook soepeler werken dan een enkel gelagerde.

Omdat de metalen tandwielen een stuk sterker zijn dan de plastic tandwielen zullen servo's met metalen tanwielen ook veel minder snel stuk gaan wanneer een stuuras bijvoorbeeld vast blijft hangen en de servo uit alle macht probeert de juiste positie in te nemen wat hij op dat moment niet kan. Plastic tandwielen kunnen in zo'n situatie kapot getrokken worden.

Lees 24544 keer Laatst aangepast op donderdag, 27 september 2012 15:43
Jens Waschk

Sinds 2008 bezig met de RC hobby. Begonnen met een eenvoudige off-road buggy van Tamiya, maar intussen in het bezit van 9 zeer uiteenlopende modellen.

Modellen:
Tamiya: M-05Pro, DT-02, TA-05, TA-06, Super Clod Buster, F103GT, F103LM, FF-01
HPI: Blitz

U bevindt zich hier: Home Uitleg over RC Auto's & Onderdelen Servo's (3)