RC Cars Explained

Motoren

Geschreven door

Motoren zijn verkrijgbaar in Brushed (met borstels) en Brushless (borstelloos). De Brushless motoren kunnen zijn voorzien van een sensor. (De ESC moet hier op zijn afgestemd.)

Zoals in de introductie wordt gezegd zijn er 2 verschillende typen motoren, namelijk brushed en brushless. Het belangrijkste verschil is het gebruik van koolborstels in de motoren. Voor brushed en brushless zijn verschillende ESC's nodig. Een brushed ESC kan geen brushless motoren aansturen en vice versa. Hierop bestaan natuurlijk een aantal uitzonderingen, maar in de regel kan het een niet overweg met het ander.

Motoren-inside

Brushed

Brushed motoren zijn voorzien van koolborstels. De koolborstels zijn aan slijtage onderhevig waardoor een brushed motor meer onderhoud nodig heeft. Brushed motoren hebben in de meeste race klassen al plaats gemaakt voor de brushless generatie, maar nog niet in alle klassen. Zo wordt er in de mini klasse nog altijd met eenvoudige brushed motoren gereden om de kosten zo laag mogelijk te houden.

Brushed motoren zijn makkelijk te herkennen, ze worden met 2 draden aangesloten op de ESC (2 fasen).

Brushless

In een brushless motor, zoals de naam al doet vermoeden, zitten geen koolborstels. Dit zorgt voor minder wrijving en dus minder slijtage in de motor dan bij brushed motoren. Brushless motoren zijn echter wel een stuk duurder dan brushed, maar ze hebben ook aanzienlijk meer vermogen.

Bij brushless wordt nog altijd over turns gesproken, maar in mindere mate dan bij brushed. Brushless motoren worden met 3 draden aangesloten op de ESC (3 fasen).

De snelheid van een brushless motor is niet direct te relateren aan het aantal turns zoals dat het geval is bij brushed motoren. Bij brushless motoren wordt gesproken van een kv waarde. De kv waarde is aantal omwentelingen per minuut (toeren) per volt. Als voorbeeld nemen we de Hobbywing EZRun 9T motor. Dit is een 9 turn brushless motor met een kv waarde van 4300. Dit wil zeggen dat hij maximaal 4300 toeren maakt per volt van de aangesloten accu. Op een 7,4V LiPO accu komt dit neer op een maximaal toerental van 4300*7,4 = 31820 toeren.

Lees 55535 keer Laatst aangepast op dinsdag, 02 oktober 2012 09:39
Jens Waschk

Sinds 2008 bezig met de RC hobby. Begonnen met een eenvoudige off-road buggy van Tamiya, maar intussen in het bezit van 9 zeer uiteenlopende modellen.

Modellen:
Tamiya: M-05Pro, DT-02, TA-05, TA-06, Super Clod Buster, F103GT, F103LM, FF-01
HPI: Blitz

Gerelateerde items (op tag)

Meer in deze categorie: « Snelheidsregelaar (ESC) Accu's »
U bevindt zich hier: Home Uitleg over RC Auto's & Onderdelen Motoren (6)