RC Cars Explained

Banden & Wielen

Geschreven door

Naarmate de snelheden hoger worden wordt de bandenkeus zeer belangrijk. Er wordt zowel met rubberbanden als foam banden gereden.

Bandenkeus wordt steeds belangrijker naarmate de snelheid waarmee gereden wordt hoger wordt. Zijn de banden te hard? Dan ga je schuiven en slippen. Zijn de banden te zacht? Dan slijten ze heel snel en kun je last krijgen van grip rol.

Rubber en foam 

In de regel geldt dat hoe zachter de band is, des te meer grip hij heeft. Te veel grip is echter ook niet goed, omdat je banden dan heel snel slijten en je auto kan gaan omrollen omdat hij geen andere kant meer op kan door de snelheid die hij heeft. De meest gebruikte band in de tourwagen klassen bij ERCE is de Sorex 32R. Dit is een goede all-round band die niet al te duur is, goede grip heeft en een redelijke levensduur heeft. Deze banden kunnen zowel voorgemonteerd op velgen als los gekocht worden.

De Sorex 32R is een rubber band. Het meeste wordt dan ook op rubber gereden. Je kunt echter ook op foam banden rijden. Deze banden bestaan, zoals de naam al zegt, uit schuim in plaats van rubber. Ook deze banden kunnen zeer veel grip leveren en hebben als voordeel dat ze heel ver af kunnen slijten, voordat ze onbruikbaar worden. Het enige effect van verder gesleten banden is dat de buitendiameter iets kleiner wordt en daardoor je snelheid iets zal zakken. Ook voor deze banden geldt in de regel dat hoe zachter ze zijn, hoe meer grip ze hebben.

Foam banden zijn vooral gangbaar bij de zogeheten Pro-10 klassen auto's. Dit zijn direct drive pancars, dus auto's met een directe achterwielaandrijving. De wielen van deze auto's hebben een kleinere diameter en zijn breder dan tourwagen wielen. Ook komt foam veel voor bij formule 1 auto's. Ook voor andere typen auto's zijn echter foam banden verkrijgbaar. Voor tourwagens en m-chassis auto's zijn bijvoorbeeld ook foam banden verkrijgbaar. Bij deze klassen is het echter niet gebruikelijk om op foam te rijden en in wedstrijden is het niet toegestaan. 

Gripmiddelen

Om de grip en levensduur van banden te vergroten gebruiken veel mensen gripmiddelen. Een heel bekend gripmiddel in de RC wereld is Jack the Gripper van Corally. Het insmeren van de banden met een gripmiddel verlengd de levensduur van de banden en het verhoogd de grip. Houdt er echter rekening mee dat wanneer banden een keer zijn ingesmeerd dat je ze moet blijven insmeren, anders drogen ze uit en verslijten ze juist heel snel.

Naast speciale gripmiddelen zoals Jack the Gripper wordt er ook gebruik gemaakt van poetsalcohol, motorreiniger, remmenreiniger en bepaalde poets/afwasmiddelen om banden schoon te maken en te zorgen voor extra grip. Het is echter niet bekend of dit altijd even goed is voor de band.

Bandenwarmers

Gripmiddelen worden vaak in combinatie met bandenwarmers gebruikt. Een warme band heeft meer grip dan een koude band, omdat de hogere temperatuur de band zachter maakt.

 

Lees 24971 keer Laatst aangepast op donderdag, 27 september 2012 14:02
Jens Waschk

Sinds 2008 bezig met de RC hobby. Begonnen met een eenvoudige off-road buggy van Tamiya, maar intussen in het bezit van 9 zeer uiteenlopende modellen.

Modellen:
Tamiya: M-05Pro, DT-02, TA-05, TA-06, Super Clod Buster, F103GT, F103LM, FF-01
HPI: Blitz

Meer in deze categorie: « Zender & Ontvanger Schokdempers »
U bevindt zich hier: Home Uitleg over RC Auto's & Onderdelen Banden & Wielen (2)