Wedstrijden

IJsrace ERCE Eindhoven, 27 januari 2019

IMG 20190126 WA0004

Voor dit verslagje had ik ook dat van vorig jaar kunnen kopiëren, wat namen veranderen en voilà. Het lijkt inmiddels een herhaling van zetten, maar niets is minder waar! Racen op ijs blijft speciaal en ook deze ijsrace van ERCE was weer heel bijzonder, spectaculair en voor het in grote aantallen aanwezige publiek weer een prima reclame van de modelautosport. 

 

 De ijsrace is alweer voor de vierde keer verreden in het Ijssportcentrum Eindhoven, waar ongeveer de helft van de indoorbaan (ijshockey/shorttrack/ijsdansen) voor een halve dag wordt afgehuurd door ERCE. De indoorbaan heeft een temperatuur van ongeveer 15 graden, dus valt het mee met de temperatuur. Uiteraard is ook dit jaar weer een veilige splitsing gemaakt met grote blokken tussen het deel van de ijsbaan waarop wij racen en dat waar de recreanten op schaatsen. Het ijssportcentrum levert weer de stelling en het is opvallend dat het personeel de ijsrace ook een bijzonder en vermakelijk evenement vindt, want ze zijn zeer behulpzaam en doen niet moeilijk.

De rijders kunnen aan hun auto’s werken in een verwarmde ruimte direct naast de ijsbaan, en er is zelfs een compressor om de sneeuw van de auto’s te blazen.
Rond tien uur helpen alle rijders even met het opbouwen van het circuit, wat afgezet wordt met flexibele slangen en autovelgen en al binnen 20 minuten kan er getraind worden op een dan nog spiegelgladde ondergrond. Het ERCE bestuur heeft een redelijk snelle lay-out bedacht die goed racebaar is met voldoende inhaal en uitwijk mogelijkheid.
Al snel blijkt dat er door de rijders weer een stap is gemaakt in de ontwikkeling van de wielen. Sommige rijders horen we zelfs voorzichtig vertellen over griprol (op ijs!!).

Een voorzichtige schatting is dat driekwart van de rijders met 3D geprinte wielen met daarin stalen spijkers of pinnen rijdt, en het overige deel bestaande banden voorzien heeft van parkers. De 3D geprinte wielen zijn wel van wisselende kwaliteit en tijdens de race zullen er weer een aantal sneuvelen. Vooral het hart van het wiel blijkt kritisch.
In de rallyklasse zien we een mix van standaard TT-chassis, truck TT01 of de TT02, en 4WD toerwagens die met een vrijwel gelijke setup rijden als normaal op asfalt. Ook zien we een enkele speciaal geprepareerde ijsracer met vierwielbesturing. Wel zijn de rijders zich inmiddels goed bewust dat alle apparatuur goed waterdicht moet zijn. De waterdichte Carson brushless set uit de Mini en Truck klasse blijkt het heel goed te doen. Ook hebben de meeste rijders een soort van binnenbody om het opspattende ijsgruis van de elektronica en de aandrijving weg te houden.

Tijdens de heats moest Ivan in de Unlimited klasse even op gang komen en gaat uiteindelijk steeds beter. Alle lof is er voor Sem die het met een 2WD buggy aandurft.
In de Rallyklasse zijn 18 deelnemers en laat Ron zien dat de speciale ijsracer met vierwielbesturing erg goed werkt en hij zet heel snelle rondetijden. Robert volgt daar kort achter.
Na twee heats moet de dweilmachine via een deel van ons tijdelijke circuit naar de ijsbaan van het recreatieschaatsen om die te dweilen, en wij gebruiken die tijd om de slechtste stukken van het ijs te herstellen. De derde heat begint dus op een wederom gladde vloer en de rondetijden schieten weer omlaag.

Na een korte pauze is het tijd voor de finales. In de Rally B-finale rijdt Carlo beide finales onbedreigd naar de eerst plaats. De eerste finale in de Unlimited klasse is voor Ivan. De tweede finale lijkt een kopie tot de boarding hard geraakt wordt en Ivan uitvalt. Kees pakt uiteindelijk met zijn ShortCourse de overwinning.
De A finale Rally was een spektakel met 10 rijders aan de start. Erik-Jan monteert een ander set wielen, schrikt bij de eerste bocht van de hoeveelheid grip, gaat na een slechte eerste ronde door het veld en wint vrij makkelijk met zijn Durango voor Ron en Martijn. Daarachter een paar mooie gevechten op het steeds slechter wordende ijs, en enkele stevige aanrijdingen.
Bij de tweede finale is het ijs flink uitgesleten en zetten de meeste rijders hun auto wat hoger. Erik-Jan rijdt weer naar de overwinning, met daarachter Robert en Martijn die in de laatste ronde Ron weet in te halen.

Na de laatste heat ruimen we gezamenlijk en snel het circuit op. Er worden twee dweilmachines ingezet om het ijs weer in orde te maken, en al direct na de prijsuitreiking zien we niet meer waar het circuit heeft gelegen en wordt er weer volop geschaatst.
Wederom een dankwoord aan het ERCE bestuur voor het van het circuit naar de ijsbaan en terug brengen van de spullen, en het initiatief.
Het was weer een bijzonder evenement, en ook in 2020 zal er zeer waarschijnlijk weer een ijsrace in het laatste weekend van januari worden gehouden.

Erik-Jan Mol.

 

uitslagen : MyRcm

 

U bevindt zich hier: Home RC Racing IJsrace ERCE Eindhoven, 27 januari 2019