Wedstrijden

IJsrace ERCE Eindhoven, 28 januari 2018

220De ijsrace zit er al weer op!

 

 

 

 

 

 

 

Alweer voor de derde keer organiseerde ERCE een ijsrace. De grote indoor ijsbaan in het Ijssport centrum Eindhoven was wederom het decor van de race. ERCE huurt voor 6 uurtjes een deel van de ijshockey baan en het andere deel is gewoon beschikbaar voor recreatie schaatsers. Met grote blokken is het circuit deel veilig afgezet. Het deel van de ijsbaan voor het circuit is ruim voldoende, en er is veel publiek die het racen op ijs erg leuk vindt. De werkplaatsen zijn lekker verwarmd en de bar is open voor koffie, broodjes, friet, en warme chocomelk met slagroom. Kortom, alle ingrediënten zijn er voor een leuk dagje racen.

Even na 10 uur was de dweilmachine klaar, en werd snel begonnen met de opbouw van het circuit. Cees had een niet al te moeilijk circuit bedacht, en dat is helemaal niet erg want het rijden op ijs is al lastig genoeg. Het circuit is uitgezet met dubbele kunststof slangen en stevige velgen. De slangen worden overgoten met water wat snel bevriest, en zo liggen de slangen snel goed vast.

Na een klein half uur opbouwen is er tijd voor een paar oefenrondjes. Hierbij gaan een paar ervaren rijders al direct heel goed rond, en hebben anderen nog werk om een goede balans te vinden.

Een van de leukste onderdelen van een ijsrace is de voorbereiding. Immers dit doe je maar eens per jaar, en er is voor bijna niemand een mogelijkheid om vooraf te testen. Met de ervaring van de eerste twee races is er een bestand gedeeld voor 3D geprinte wielen. En dit zijn mooie wielen, waarbij je na het printen nog wel 24 scherpe spijkers in de velg moet lijmen. Mits goed geprint bleken deze velgen prima te voldoen.

Om elf uur start de eerste van drie kwalificatie van de Rally auto’s. Op de nog vrij schone ijsvloer ging Ron van Bergen met zijn speciale ijsracer met vierwielbesturing, als een speer rond. Erik-Jan Mol en Martijn van der Heijden moesten op korte afstand volgen. Tijdens de tweede en derde kwalificatie lag er al flink wat ijs gruis op het circuit, en had Ron nadeel van de lage rijhoogte. De meeste rijders zetten hun rally auto op ongeveer een centimeter bodemvrijheid en dat bleek de juiste keuze. Door het losse ijs werden de auto’s ook steeds witter onder de body. Een binnen body, of veel Duct tape bleek geen overbodige luxe.

Gedurende de dag was een ploeg van Omroep Brabant druk met opnames en interviews, en het is een leuke uitzending geworden.
Na de kwalificatie heats waren niet alle auto’s ongeschonden uit de strijd gekomen. Sommige wielen waren te bros. Onderdelen overleefden aanrijdingen niet en ook liet apparatuur het afweten. Daardoor waren niet alle finales vol bezet.

In de Rallyklasse kon Ron helaas zijn pole positie niet verdedigen door een haperende regelaar. Erik-Jan reed met zijn TA07Ducttape beheerst naar een eerste plaats, met Martijn er met een verschil van 0,7 seconde vlak achter. Martijn had zijn TT01 Truck chassis nauwelijks aangepast. Een setje spijkerwielen, toerwagen body, en een binnenbody waren de enige aanpassingen. Beide rijders hebben met de waterproof Carson 16T set gereden. Yoeri pakte na een mooie strijd met Sam de derde plaats bij de Rally’s.

In de unlimited klasse was Quinn van der Heijden de hele dag het snelst met een 4WD buggy. Maar door pech in de tweede finale ging Lex van Ham er met de overwinning vandoor voor Kees en Quinn.

Na de laatste finale werd gezamenlijk het circuit afgebroken en de spullen opgeruimd, en binnen 20 minuten was het circuit weg en de ijsbaan overgenomen door de schaatsers.

Tijdens het napraten voor de prijsuitreiking was de conclusie dat het ijsracen ook deze derde keer een bijzonder en erg leuk evenement is. Jammer dat er niet meer rijders dit hebben willen ervaren.
De 3D geprinte wielen deden het erg goed mits ze op de juiste manier en met het juiste materiaal geprint worden. Een crash is op het ijs zo gebeurd, en alle deelnemers hebben ergens wel een aanrijding gehad. Het belangrijkste is dat de kunststof onderdelen niet te hard zijn, zodat het iets meegeeft en heel blijft. En daarnaast moet de elektronische apparatuur waterdicht zijn, want er blijft bij de rally’s heel veel ijs onder de body hangen.

Tenslotte nog even een dankwoord aan het ERCE bestuur voor het verplaatsen van de zware slangen van het circuit naar de ijsbaan en terug, en het initiatief om eens een heel ander soort RC race te organiseren.

Omroep Brabant, Zinderend Zuiden, 29 januari 2018: http://www.omroepbrabant.nl/Media.aspx?d=2605997, vanaf 6:49min

Geschreven door Erik-Jan Mol, foto's Gé Velthuis

Uitslagen : MyRcm

 

U bevindt zich hier: Home Home Wedstijdverslagen IJsrace ERCE Eindhoven, 28 januari 2018